"Ya Allah! Engkau mengetahui apa yang saya sembunyikan dan apa yang saya lahirkan, terimalah uzur saya; sesungguhnya Engkau mengetahui hajat ku, berikanlan permintaanku dan Engkau mengetahui apa yang ada pada diriku, maka ampunilah dosa ku"



Monday, 25 November 2013

Saya giler camera..!!!

video

Ni la kesukaan Hasya. Nampak camera / handphone terus sengih2. Ala2 fotogenik gitu. Hahaha..  :) :) :)

Friday, 22 November 2013

8 months old...

Dah lama rasanya tak update perkembangan si tecik tuh. Alhamdulillah 2 hari lepas genaplah Hasya 8 bulan. Teringat masa pregnant 8 bulan. Hasya tendang2 perut mummy. Nak drive kereta pun tak senang. Kejap2 gerak ke kiri, kejap2 ke tengah perut. Tak reti duduk diam. Hehe. Rindu pulak nak mengandung lagi. Erkkk.. Ok. Abaikan. Hehe.


Disebabkan aku malas nak tulis panjang2, so aku listkan je la perkembangan Hasya setakat ni yer. Hehe.

~ Gigi dah 2 batang - On the way lagi 2 batang sebab bila rasa gusi kat atas tu macam keras. :)
~ Membebel2 - Kalau boring, bebelan akan jadi panjang & lama. :)
~ Tak suka makan puree buah & biskut - Bila bagi buat muka loya tapi kalau bagi bubur nasi kemain suka. Makan bubur 3x sehari pun takpe. :)
~ Suka bergolek2 - Aduhai. Ni yang paling aku lemah. Dah tak boleh biar dia main sendiri. Confirm bergolek jauh. Pernah jatuh katil sebab mummy tinggalkan dia 5 minit je. Huhu. Nasib baik takde pape. :)
~ Suka bila orang dukung - Means kalau orang nak dukung or ambil, dia hulur tangan je nak ikut tak kira sape2 pun. :)
~ Dah pandai nak gi jalan2 - Kalau nampak mummy or daddy siap2 mula la merengek2 nak mintak dukung. Takut kena tinggal. :)
~ Mengutip - Segala jenis barang/benda yang dia jumpa masa merayap mesti masuk mulut. Hari tu hampir2 makan semut!!
~ Dah tegap bila duduk.
~ Bila nampak camera / hp terus sengih2. 
~ Jerit2 panggil mummy bila mummy bizi kat dapur. Bila jengukkan kepala tengok dia, mula la dia jerit2 suka. Hahaha..
~ Suka jelir2 lidah.
~ Dah mula nak memanjat.
~ Tak pandai merangkak lagi. Kalau meniarap, asyik reverse je. Tak pernah ke depan. :)
~ Dah pandai pegang botol susu sendiri. 


Rasanya tu je la kot perkembangan budak mucuk masyam tuh. Next month aku update lagi hokay. :) :) :)


Bila si tecik demam..

Menjadi seorang ibu bukanlah mudah. Sentiasa hidup dalam kerisauan. Anak takmo menyusu - risau. Anak kembung - risau. Anak cirit birit - risau. Anak sembelit - risau. Anak tak nak makan - risau. Anak naik ruam2 kat badan - risau. Anak tak nak senyum - risau. Anak tak nak tido - risau. Anak demam - risau BERGANDA-GANDA.

Selama 7 bulan ++ inilah 1st time aku dilanda kerisauan tahap maximum iaitu bila si tecik demam. Tak pernah2 demam since lahir tetiba jek demam panas. Suhunya tinggi pulak tuh. 38 degree celcius ke atas. Allah je yang tau macam mana perasaan aku. Dah la tak ade pengalaman. Semuanya kelam kabut. Huhu..

Tapi Alhamdulillah... lepas 2 minggu demam (31/10/13 ~ 8/11/13)  on off, on off akhirnya anakku sihat walafiat. Syukur sangat2. Happy bila si tecik dah start jerit2 macam dulu. :) :) :)