"Ya Allah! Engkau mengetahui apa yang saya sembunyikan dan apa yang saya lahirkan, terimalah uzur saya; sesungguhnya Engkau mengetahui hajat ku, berikanlan permintaanku dan Engkau mengetahui apa yang ada pada diriku, maka ampunilah dosa ku"



Wednesday, 31 December 2014

Bila anak terlebih pandai....

Pagi tadi, masa on the way ke rumah pengasuh aku berhenti kat traffic light. Ada lori berhenti sekali kat sebelah kereta aku.

Aku : Sofea, ape tu? (Tunjuk kat lori).
Sofea : Otiii (Roti).
Aku : Hahh?? Bukan roti lahh. Loriiiii..
Sofea : Otiii..
Aku : Bukannnn. Looooo...riiiiiii...
Sofea : Yiiiii (Lori).. Otiiiiiii...
Aku : Aikkkk.. sebut roti lagikkk?

Aku pun pandang betul2 kat lori tuh sambil fikir apesal la die sebut roti. Lahhhhhhhhh.. tengok2 memang ada roti. Dah nama pun lori roti Gardenia. Hahahaha. Patutlah asik sebut roti jek. Apelah mummy nihhh..!!

Aku : Pandaiiiiiiiiiii.. Rotiii..
Sofea : Nak!!
Aku : Adoi dik.. Takde roti la sekarang ni. Balik nanti mummy beli eh.

On the way ke office, aku asik tersengih2 bila ingat kejadian pagi tadi. Hihi.



Thursday, 20 November 2014

Petua sembuhkan selsema..

Isnin baru2 ni, si tecik tetibe je kena selsema. Last dia kena selsema masa bulan June. Nasib ler tak demam panas. Hanya selsema je. Tapi risau jugaklah sebab biasanya bila malam dia tido tak nyenyak sebab hidung tersumbat. Merengek2. Lepas selsema dah hilang nanti mesti batuk pulak menyusul. Huhu. Kesian betul.

Sejak dua menjak ni aku memang seboleh-bolehnya nak elakkan dari sebarang drugs aka ubat. Tapi tak bermakna pulak aku ni biarkan je anak aku tuh sampai selsema jadi makin teruk. Apa yang aku buat ialah hanya gunakan bahan2 semulajadi. Senang citer natural remedy lah. Hihi. So, untuk selsema ni aku gunakan bawang je. Kalau tak tau macam mana rupa bawang, ni ha aku tepek skali gambarnya. Hahahahaha.
From Google

Caranya macam ni. Ambil bawang merah (kecil or besar), potong kecik2 atau dadu kemudian letak dalam satu bekas yang terbuka. Bila nak tido, aku letak je bawang tuh kat sebelah dia. Senang giler kan. Tak payah susah2 sapu Vicks. Hahaha. Alhamdulillah, sepanjang malam si tecik tak merengek langsung. Lena je tido sampai ke pagi. Mummy pun senang hati tido dengan jayanya walaupun satu bilik berbau bawang!! Haha. Aku buat petua bawang ni 2 malam berturut2. Syukur, hari ke 3 selsema hilang macam tuh je. Takde pulak aku keluar hingus yang pekat tuh. Pelik tapi benar. Ermmm..

Ha, nak tau tak apa kaitan selsema dengan bawang merah tu? Kalau nak tau, bawang merah berfungsi sebagai penyerap bakteria. Masa tahun 1919, ada wabak flu menyerang dan mambunuh hampir 40 juta orang di seluruh dunia. Tapi, ada satu keluarga petani ni sihat walafiat je tanpa dijangkiti flu tersebut. Bila ditanya, rupa-rupanya si isteri petani tu letakkan bawang merah yang dikupas di setiap penjuru rumah mereka. Doktor pun ambil sample dari bawang tuh dan buat ujikaji. Hasilnya, memang ada virus dan bakteria flu yang telah mati (tak aktif) kat bawang tuh. So dah terbuktilah bawang menyerap bakteria.

Ini ringkasan cerita yang aku google je tau. Tak taulah kesahihannya. Tapi aku dah cuba petua ni banyak kali dan memang berkesan. Bila aku letak malam ni, esoknya aku tengok bawang tu akan jadi lebam dan kehitaman. Means bawang tuh dah serap bakteria lah.

Apa2 pun, kuasa penyembuhan tu datangnya dari Allah. Aku hanya mencuba je dan ni lah salah satu cara nak elakkan dari ubat-ubatan.

Sekian dan selamat mencuba!!

Wednesday, 5 November 2014

Perbelanjaan bulanan untuk anak..

Sebelum ni, aku tak pernah kira perbelanjaan bulanan anak aku. Yang aku tau, asalkan makan pakai dan segala keperluannya cukup so kira ok lah kan. Orang kata rezeki anak ni tak pernah putus, Yer.. memang aku akui pun. Kami ni je yang menumpang rezeki anak sebenarnya. Hihihi.

Disebabkan aku terlalu rajin hari ni, maka tetiba pulak nak calculate perbelanjaan bulanan si tecik. Agak-agak berapa yer?Hihi.

1) Upah pengasuh - RM300. Setakat ni tak pernah terfikir lagi nak tukar pengasuh sebab pengasuh sekarang ni tersangatlah ok kecuali part cuti tu jek lahhh.. :)

2) Keperluan asas yang mahal dan wajib dibeli setiap bulan - susu dan diaper. Tapi susu memang aku sangat2 terasa 'kemahalannya'. Kalau ada offer pun paling murah aku pernah beli dengan harga RM64.99 setin. Bulan ni ada offer harga tu kat Tesco tapiiiii dah 2 branch Tesco aku pergi, susu habissssssss. Takde stok!! Maka aku pun pasrah je la beli kat 99 Speedmart dengan harga RM72++. Tapiiiii..tadi aku ada cakap rezeki anak ni sentiasa ada kan? Malam semalam aku beli kat 99 Speedmart, tengok-tengok harga susu RM68.90 plus free 2 sachet..!! Alhamdulillah masih dapat harga murah. Happynya..!! So, perbelanjaan susu untuk 3 tin ialah RM206.70. Diaper pulak, bulan ni aku beli 2 brand - Drypers & Hey Baby. Satu untuk diletakkan kat rumah pengasuh dan satu lagi kegunaan kat rumah. Total diapers untuk sebulan RM 57.80.

3) Makanan untuk breakfast dan bekal ke rumah pengasuh. Biasanya untuk breakfast aku akan beli biskut dan cereal untuk sebulan sekaligus. Senang, tak payah nak bawa setiap hari ke rumah pengasuh. Cuma kadang-kadang aku ada jugak la bawa roti sebab takkan nak makan biskut dan cereal je kan. Boring pulak dak tecik tuh. Haha. Total breakfast untuk sebulan ialah RM20 . Untuk lunch dan dinner pulak, aku dah bagi siap2 kat pengasuh beras 5 kg sebab aku tak sempat nak masak setiap pagi. So nanti pengasuh tolong masakkan nasi je. Lauk memang aku yang akan bekalkan setiap hari. Setiap hujung minggu aku akan beli barang basah macam ayam, ikan dan sayur. So anggaran barang basah untuk lauk si tecik ialah RM 60 sebulan. 

4) Keperluan2 lain. Ni aku kategorikan sebagai benda yang tak wajib dibeli setiap bulan. Beli bila perlu sahaja contoh macam botol susu, toileteries dan pakaian. Errr..tapi kan.. pakaian tu dah jadi benda wajib pulak beli setiap bulan sebab mummy is so rambang mata!! Pantang nampak baju comel2 mesti grab sehelai dua. Adoiiii.. So far, aku telah ter'rembat' baju jalan sepasang, baju tido dan kasut. Total semua ialah RM 69.00. Oh yer.. ada beli botol susu jugak berharga RM 8.00.

5) Belanja yang paling sikit ialah part mainan. Memang aku jarang sangat belikan mainan untuk si tecik sebabbb dia bukannya main pun!! Mainan punya lah banyak alih2 penapis sayur mummy jugak yang dimainnya. Huhu. So sekarang ni aku hanya beli mainan yang murah2 jek. Kalau dia tak minat nak main takde lah aku rasa hanginn jek. Kikiki. Bulan ni aku belikan dia set masak2 yang berharga RM 15 sahaja. Itu yang dia pilih sendiri ok. Tak tau la berapa lama boleh bertahan. Hihihi.

Setelah dijumlahkan semuanya, maka bulan ini aku telah membelanjakan sebanyak RM736.50 untuk anak aku yang seorang itu sahaja. Ini baru awal bulan, mungkin jugak ada penambahan lagikkk sehingga hujung bulan nanti. Huhu. Tapi apa2 pun, memang kena standby RM1000 la untuk perbelanjaan anak setiap bulan. Sekian.

Thursday, 23 October 2014

Isomil forever...

Memandangkan si tecik takmo minum susu Friso macam yang aku cerita kat sini dulu, maka aku pun gigih la request sample susu-susu formula yang lain. Actually sample susu dah lama sampai tapi baru last week aku try bagi kat si tecik. Firstly, aku try S-26 dulu. Seperti yang aku jangkakan, baru je minum sikit terus dia cabut botol susu dari mulut dan menangis! Nananakkkk... nanakkkkk.. Aku pun amik la botol susu tu dan pretend letak susu Isomil pastu bagi balik kat dia. Tengok-tengok lagi melalak. Macam fobia je dia tengok botol susu tu. Hahaha. Ok. S-26 reject!! Next.... sample Sustagen pulak.

Sepatutnya aku nak try bagi this week tapi tah la, aku macam dah patah hati nak try susu lain. Lagi pulak aku tengok label pek sample tu tulis perisa vanilla. Ermmm... dah sah-sah la si tecik reject sebab dia memang tak suka perisa vanilla. Ice cream perisa vanilla pun taknak. Rugi betul la sebab ice-cream vanilla la favourite mummy. Hihihihi.

Eh, lupa pulak nak cerita. Last month aku ada gak try bagi susu Dutch Lady untuk umur setahun ke atas. Aku confident dia nak minum susu tu sebab perisa coklat, so aku beli la 1 kg pek.  Rambang mata sebab MURAH weihhh. 1 kg = RM22++. Mana tak terus rembat 1 kg. Hahaha. Sekali si tecik taknak jugak daaaa. Hamek kau. Sampai sekarang susu tu ada lagi. Ingat nak sedekah kat orang tapi anak-anak kawan aku takde yang minum Dutch Lady. So, biar jelah dalam peti ais tuh. Dah expired nanti baru buang. Adoiiii..

Ermmmm.. nampaknya sampai bila-bila la minum Isomil. Takde harapan langsung nak tukar susu lain. Huhuhu..


Wednesday, 15 October 2014

Perbelanjaan bulanan - Groceries..

Ok.. last entry aku ade buat list untuk perbelanjaan bulanan kecuali part groceries. Now, aku nak share pulak list untuk groceries. Macam yang aku inform dulu, biasanya aku shopping di Mydin tapi kali ni try shopping di Econsave pulak. Nak tengok ketara tak perbezaan harga dua-dua tempat ni.

List kat bawah ni hanyalah barang yang sama je tau. Actually banyak lagi barang yang aku beli hari tu. Tapi just nak compare harga barang yang sama je. Column pertama tuh harga barang kat Tesco. Aku refer online je. Senang. Hehe. Saje-saje letak sebab kadang-kadang aku shopping gak kat Tesco.

No
Items
Price (TESCO)
Price (MYDIN)
Price (ECONSAVE)

Milo 2in1 - 20pcs
14.45
12.89
12.35

Tea uncang - Lipton - 20 pcs
2.59
2.59
2.55

Cordial - Sunquik
10.79
9.99
9.95
2
Bihun
6.38
3.90
5.40

Spagetti - Kimball
3.20
3.20
3.20

Macaroni - Prego
2.75
2.75
2.75

Sos spageti - Kimball
3.99
3.95
3.55
2
Megi kari
7.38
7.38
7.18

Sos cili - Life
3.39
3.30
3.30

Sos tiram - Adabi (B)
5.39
4.20
4.80

Kicap - Jalen (B)
5.25
5.40
5.25
4
Rempah sup - Adabi
3.16
3.80
4.00

Tomyam paste - Knorr
2.99
2.75
2.75

Chicken stock - Knorr
2.99
2.75
2.75
5kg
Beras - Jasmine
12.90
12.90
12.90
M
Minyak - Seri Murni
6.25
6.25
6.25

Tepung
1.35
2.19
2.25

Nugget tempura - Ayamas
13.13
11.89
9.95
108.33
102.08
101.13


Ermm.. takde la banyak beza pun. Lebih kurang je harganya. Cuma yang bezanya ialah environment. Econsave ni macam tak teratur sangat barang-barangnya. Crowded sangat. Sana sini ada barang sampai kan tempat beratur nak bayar kat kaunter pun ada barang. Bersesak-sesaklah beratur bila ramai orang. Eh, tapi tu Econsave kat tempat aku lah. Kat tempat lain tak taulah macam mana kan. Apa-apa pun aku lebih suka shopping di Mydin. Ngeeeeeee..


Tuesday, 14 October 2014

Miyamma...

Si tecik suka sangat-sangat dengan kucing. Kalau nampak kucing, habislah kucing tu dikerjakannya. Tarik-tarik bulu, cucuk mata, dan yang terbaru gigit kaki kucing. Huhu. Aku ingatkan dia just pegang kaki kucing tu, tengok-tengok dia amik masuk mulut. Nasib baik la aku nampak dan terus jerit "Adikkkkkkk...". Nak tau apa respon die? Sengih-sengih. Hadoi anakkk. Geram sangat kat kucing sampai nak gigit.

Si tecik jumpa kucing hanya kat rumah pengasuh dan rumah mak aku je. Walaupun si tecik suka dengan kucing, tapi aku tak terfikir pun nak bela sebab aku bab-bab maintenance ni memang fail. Hehehe. Kalau ada pun kucing-kucing jiran je. Tu pun si tecik tu meroyan bila nampak kucing kat luar rumah. Terjerit-jerit kat pintu. Satu taman boleh dengar suara dia. Hahaha. Obses sungguh. Pernah sekali tuh kucing siapa tah masuk dalam rumah, kemain suka lagi si tecik. Kesian kucing tu kena buli. Last-last tak tahan, terus kucing tu keluar. Huhuhu.

Kalau nak tau, si tecik panggil kucing "miyamma". Hahaha. Jauh beno dengan sebutan kucing kan? Hahaha. Actually, aku yang ajar dia panggil kucing "meow". Ni dah pandai cakap sikit-sikit, so dia sebutlah "meow" tapi jadi "miyamar". Hahahahaha. Lawak betul la. Kadang aku suka tanya dia "Ni ape dik?". Pastu nanti dia cakaplah "miyammmaaaa". Kalau malas nak sebut panjang, dia akan sebut "maa". Dah macam panggil mummy la pulak. Huhuhu. Untuk pengetahuan semua, si tecik ni sampai sekarang tak reti sebut mummy. Kalau panggil mummy dia akan sebut "maa..maa". Tapiii kalau panggil daddy pandai pulak. Huhuhu.

Last week balik rumah mak aku. Kat rumah mak aku memang banyak kucing. Happy betul budak bertuah tu sampai tak tido siang. Asyik main dengan kucing je. Aku risau gak kot-kot alahan ke. Harap-harap takde lah.

Ni kucing favourite dia sebab kucing ni tak melawan kalau kena buli dengan syarat, bagi je makan. Hahaha.




Tuesday, 7 October 2014

Hari Raya Haji 2014..

Selamat Hari Raya Haji.. Hehehe.

Tahun ni turn beraya di rumah mil. Kebiasaannya macam tu la. Kalau raya puasa beraya di rumah mak aku, then raya haji pulak kat rumah mil. Gilir-gilir. Hehe. Kali ni raya haji lama sikit la dari tahun-tahun lepas sebab Isnin tu cuti ganti kan. Actually company aku tak cuti pun. So terpaksa la amik leave. Huhu. Maka, leave aku sekarang tinggal negative 3 hari. Yer negative sebab dah terlebih annual leave tapi office takmo tolak gaji, dia tolak cuti next year. Adoiiii..

Kami balik rumah mil hari Sabtu malam, selepas settle semua apa-apa yang patut. Sempat la shopping barang dapur. Lagipun hubby kerja Sabtu tu. Tengah hari baru abis kerja. Sampai je rumah mil tengok-tengok juadah raya semua pun dah masak. Mil masak rendang daging, ayam masak merah dan acar mentah. Esoknya baru masak nasi minyak. No ketupat or nasi impit at all. Huwaaaaaaaaaaaa.. nak nangis...!!! Itu la peberet aku bila raya. Tapi dah beraya rumah orang kan. So makan je la apa yang ada. Jangan banyak songeh. Sob..sob..

Raya kat rumah mil bermakna lepak sepanjang hari tengok tv. Memang tu la tradisi turun temurun bak kata hubby. Tak ke mana-mana pun. Tengok tv, makan, tido dan repeat semula sampai la malam. Boring gak la terperap jat rumah je tapi macam aku cakap, raya kat rumah orang so pandai-pandai la sesuaikan diri. Huhuhu. Si tecik toksah cakap la. Merengek-rengek je bila dah petang sebab bosan. Asyik tunjuk luar rumah je then suruh bukak pintu. Hahaha.

Kami kat rumah mil sampai hari Isnin. Petang dalam pukul 6 baru balik rumah. So itulah cerita raya haji kami tahun ni. Sekian.

Friday, 3 October 2014

Perbelanjaan bulanan..

Semalam harga minyak naik. So aku rasa confirm barang-barang akan naik jugak. Adoi. Stressnyaaa...!! Makin tinggi lah kos sara hidup dengan gaji yang seciput ini. Waaa... !!!

Disebabkan gaji masuk hari Selasa lepas, maka aku masih tak berkesempatan untuk shopping barang-barang dapur lagi. Sebenarnya aku lebih suka shopping di Mydin sebab harga memang terjamin murah. Lagipun tiap-tiap awal bulan aku akan balik rumah mak aku yang sememangnya dekat je dengan Mydin, tapi memandangkan aku tak balik rumah mak aku weekend ni dan Mydin kat sini punyalah jauh so terpaksalah shopping di tempat lain je. 

Sebelum shopping barang-barang dapur, aku akan sediakan satu list sebagai panduan supaya tak overbudget dan yang paling penting sekali ialah supaya aku tak lupa. Kalau la tak buat list macam tu, ada je barang yang lupa nak beli. Huhuhu. 

Dalam list tu, aku bahagikan kepada 4 bahagian.
1) Barang dapur
2) Household
3) Barang baby
4) Toileteries

Kebiasaannya, kalau macam tak sempat sangat nak beli semua dalam listing tu, aku akan skip beli groceries part sebab tu yang paling banyak dan ambil masa lama. Ye lah kan, kalau hari bekerja mana la ada masa yang panjang. Sampai rumah dah pukul 7 lebih. Pasaraya pulak pukul 10 dah tutup. So terpaksalah beli masa weekend je.

So, inilah list yang aku buat:

Household
  1. Sabun liquid - Kao attack
  2. Sabun serbuk - Daia
  3. Softener - Downy
  4. Sabun pinggan - Glo
  5. Home freshner - Ambi pur
  6. Ubat nyamuk - Jumbo liquid
  7. Plastik sampah
Barang baby
  1. Diapers - Hey baby / Drypers
  2. Susu - Isomil
  3. Toileteries
Additional: Baju tido, towel, botol susu.

Toileteries
  1. Ubat gigi - Fresh&White
  2. Mandian - Lifebouy
  3. Facial wash - Safi
  4. Krim - Safi
  5. Syampu - Head&Shoulders
  6. Deodorant
  7. Pad
Hari rabu lepas aku dah beli semua dalam list ni kecuali susu dan diapers si tecik. Hanya dapat beli 1 pek je Hey Baby sebab dah habis stok. Susu pulak memang takkan beli la kalau harga setin RM74. Huhu. Beli kat Speedmart je lah sebab murah sikit tapi takde lah murah sangat pun. Cuma kurang RM2 setin. Jadilah kan, RM2 pun duit gak. Hihihi.

Total perbelanjaan pada hari itu ialah RM 207.50 which is overbudget sikit la for barang baby sebab ada beli barang additional, costly RM 80.00. Tapi masih ok lagi sebab barang additional tuh bukannya setiap bulan beli pun. Hihihi.

  1. Household   RM 49.40
  2. Barang baby RM 111.00
  3. Toileteries RM 47.10 
Now, tinggal susu dan 1 pek diapers je tak beli lagi.
  • Susu RM72 x 3 tin = RM 216
  • Diapers Hey Baby = RM 24
Setiap bulan, bila tengok harga susu tuh rasa macam sesak nafas je. Nak pengsan pun ade. Adehhh..

Next entry, aku nak share listing untuk groceries pulak yer. Tu pun kalau rajin la. Hihihi.

Monday, 15 September 2014

Measles..

Jumaat lepas, aku perasan muka aku tiba-tiba je naik ruam kat sebelah pipi. Macam jerawat pasir. Aku ingat mungkin sebab aku period kot. Tu yang naik jerawat. Eh, tapi tak pernah la pulak time aku period naik jerawat halus-halus macam ni. Banyak pulak tuh. So aku pun assume mungkin sebab kesan guna krim & toner Safi kot. Maklumlah baru je tukar. Tak sesuai la tuh. Dalam hati aku dah merungut-rungut. Rugi je beli satu set. Huhuhu.

Balik je dari kerja, aku pun macam biasalah lepak tengok tv dulu. Lagipun aku tak solat, so boleh la tengok tv lama sikit. Ha, masa tu lah badan aku dah start gatal-gatal. Ruam-ruam naik kat bahagian perut, lengan dan leher. Paling teruk gatal kat kulit kepala. Rasa miang sangat-sangat. Macam dah berbulan tak syampu padahal baru 2 hari lepas aku syampu rambut. Aku pun cepat-cepat mandi dan letak syampu tak hengat dunia. Hahaha. Kurang la sikit gatalnya tapi gatal kat badan tak hilang pulak. Makin miang ade la.. Huhuhuhu..

Gatal-gatal tuh berlanjutan sampai la hari Ahad. Ruam-ruam tu pulak dah makin merebak ke muka dan seluruh badan aku. Aku sapu Calamine losyen. Kuranglah sikit gatalnya tapi lepas tuh datang balik. Hubby cakap aku kena allergik. Erk!! Allergik hapenyer. Seumur hidup aku tak pernah la pulak allergik. Semua pun boleh makan. Takde masalah. Yang paling teruk, hubby cakap aku kena sampuk!! Uiks. Sesekati dia jek. Huhuhu.

Dalam pukul 6 petang macam tuh, aku tengok ruam-ruam tuh dah naik sampai ke bibir. Muka aku pulak rasa tegang jek sebab banyak giler bintik-bintik kecik. Macam jerawat pasir. Maka, aku pun decide untuk pergi ke klinik. Doc tengok je bintik-bintik kat tangan aku, terus die ckp "Owh.. ni tanda-tanda measles". Erkk..

Owhhh.. baru aku tau yang aku ni kena demam campak rupanya. Bukan chicken pox yer kawan-kawan. Yang tu lain. Mak aku panggil campak keladi. Patut ler rasa miang semacam. Maka, tak pasal-pasal aku kena injection bagi kurangkan rasa gatal-gatal. Doc cakap aku kena elakkan dari si tecik, takut jangkit. Huhuhu. Kesian dia malam tadi tido dengan daddy je. Mummy terpaksa tido luar. Waaaaaa..!!!

Actually aku dapat MC untuk hari ni. Tapi aku still pergi kerja sebab nak elakkan dari si tecik tuh. Selagi boleh elak, aku cuba elakkan tapi kalau lah dah ditakdirkan si tecik kena jugak, aku redha je lah. Yang penting aku dah cuba.

Syukurlah hari ni dah nampak kurang sikit. Cuma muka aku ni la rasa kasar sangat-sangat. Doc cakap biasanya ambil masa 3 hari jugak nak sembuh. Alhamdulillah lah aku bukan kena chicken pox. Kalau tak, lagi haru. Huhuhuhu.


Friday, 12 September 2014

Sambal belacan..

Aku ni bukanlah seorang yang tahan pedas. Kalau makan makanan pedas, wajib ada air bergelas-gelas. Pastu nanti kenyang air jek. Hahahaha.

Lately aku tak tau lah kenapa aku suka sangat makan sambal belacan. Padahal sebelum ni pandang pun tak. Kalau mak aku buat sambal belacan, tak teringin langsung aku nak makan even cuit sedikit pun. Rasanya sejak aku rasa kesedapan makan nasi berlaukkan sup daging, telur masin, timun dan sambal belacan masa kat food court dulu. Perghhhhhh.. terus jatuh cinta. Hihihihi.. Pedas pun pedas lah asalakan sedap. Pembuka selera tuh. Bertambah-tambah nasi!!

Atas permintaan suami yang sememangnya suka sambal belacan, maka aku pun cuba lah buat sendiri dan hasilnyaaaaa..



Senang je rupanya nak buat sambal belacan nih. Aku siap google & tanya kawan-kawan resepinya. Hahaha. Banyak version la pulak. Aku buat yang simple jek. Kata baru first time buat kan. Hihihi. Yang penting hubby cakap SEDAPPPP..!!

Ha, ni bahan-bahannya:


Tumbuk je semua. Lepas tuh campur air perahan limau dan gula sedikit. Siap!!

Dah jadi menu wajib la pulak sekarang ni. Hahaha.

Thursday, 11 September 2014

Pengasuh baik tapiiiii.....

Arghhhhhhhh.. stresss...!!! Pengasuh mintak cuti lagiiii... Kali ni 3 hari pulak. Katanya nak bawa mak pergi makan angin minggu depan. Adoiiiii... Serabut aku & hubby fikir. Nak ambil cuti, dua-dua pun dah kehabisan annual leave. Lagipun kami ada audit minggu tuh. Nak suruh MIL jaga, memang takkkkk la sebab MIL bukannya sihat sangat. Nak suruh kawan aku jaga, hubby pulak tak percaya. Huhuhu..

Ermm.. kalau nak tau, inilah masalah utama pengasuh si tecik nih. Asyik nak cutiiiiiiii je. Tiap-tiap bulan mesti nak ambil cuti. Paling tidak, suruh aku balik kerja awal. Macam-macam alasan. Nak pergi hantar anak lah, nak ambil anak lah, nak pergi check up lah (yang ni aku boleh consider lagi), nak ikut suami makan angin lah, nak pergi rewang lah, ada hal lah, dan macam-macam lagi lah. (Eh, banyak pulak 'lah'). Dah namanya pun ambil upah jaga budak kannn. Mana boleh cuti sesuka hati. Macam hari tu seminggu cuti raya, aku baru je start kerja 3 hari dia cakap nak cuti pulak. Ada hal kahternyerrrr. Stress betul lah.

Tu jelah satu-satunya masalah pengasuh aku ni. Tapi kalau bab-bab jaga si tecik memang TIPTOP. Selama setahun lebih duduk dengan pengasuh, segala makan pakainya terjaga. Sentiasa bersih. Aku rasa bila kat rumah sendiri, si tecik lagi comot berbanding duduk kat rumah pengasuh. Hahaha. Lagi satu, family pengasuh ni jenis yang sukakan budak-budak. Penyayang sangat sampaikan si tecik tu jadi manja dengan diorang. Kadang-kadang si tecik buat tak tau je bila mummy datang nak ambil dia. Amboiii kemain dia takmo balik yerr.

Selama ni, kami macam tak kisah sangat lah kalau pengasuh nak cuti sebab dia jaga si tecik sebaik-baiknya. Bukan senang nak cari pengasuh macam tu. Bila aku fikir-fikir balik, macam kami ni terlalu berlembut sangat. Asal pengasuh mintak cuti, kami kata ok even dia inform sehari sebelum tuh. Dah kelam kabut nak cari orang jaga si tecik. Lastly, terpaksalah ambil cuti emergency even banyak gilerr kerja! Huhuhu. So, kali ni kami decided untuk berkeras sikit. Aku cakap dengan pengasuh yang aku tak boleh cuti dan daddy pulak ade kursus. Susah nak cari orang jaga si tecik. Nak tak nak, dia terpaksa lah cancel. Tak taulah dia marah ke hape. Huhuhu.

Bila jadi macam ni, aku rasa macam nak cari pengasuh baru je tapiiii takut pulak orang tuh tak jaga anak aku betul-betul.

Ermmmm.. peningggggggggg...

Tuesday, 26 August 2014

Tambah ahli keluarga??? Errrrr..

Soalan-soalan wajib bila anda...

Belum kahwin: "Bila nak kahwin??"
Dah kahwin: "Bila nak ada anak??"
Dah ada anak: "Bila nak menambah??"

Aku 100% sure setiap orang MESTI pernah ditanya soalan macam ni kan? Haha. Biasalah tuh. Manusia memang begitu. Sabo jelah.

Sekarang ni aku selalu ditanya "Bila nak menambah??". Anak aku kan dah setahun lebih. Haruslah ditanya soalan begitu. Actually aku pun tak tau nak jawab macam mana. Kadang-kadang aku rasa macam teringin nak ada baby lagi. Kadang-kadang aku rasa macam nanti dulu lah. Nak rehat puas-puas. Lagipun aku kan C-zer. Kalau ikut nasihat doc, at least after 2 tahun baru boleh preggy semula. Tapi ramai je kawan-kawan aku yang C-zer dah preggy semula even anak pertama belum cukup 2 tahun. Erk..!!

So kesimpulannya.. terpulanglah pada rezeki. Jika ditakdirkan aku mengandung lagi, syukurlah Alhamdulillah. Lagipun, aku memang tak pernah merancang pun since kahwin dulu. Ku terima seadanya. Hihi. Tapi kalau boleh aku & hubby nak tunggu si tecik umur 2 tahun baru lah kami giat ber'TTC' semula. :)



Friday, 22 August 2014

Bekal si tecik : Ayam goreng kunyit..

Nak share resepi yang tak seberapa dan yang paling senang. My tecik love it so much!! Makan nasi bertambah-tambah.. :)

Bahan-bahan:
1. Ayam - potong kecil2
2. Serbuk kunyit
3. Garam
4. Cauliflower
5. Carrot
6. Putik jagung
7. Lada merah
8. Halia
9. Bawang putih
10. Bawang holland

Cara memasak:
1. Tumis bawang putih, halia dan bawang holland.
2. Masukkan ayam yang telah digaul dengan serbuk kunyit dan garam.
3. Masukkan cauliflower, carrot, putik jagung dan lada merah.
4. Siap untuk dimasukkan ke dalam tupperware.. Hihihi..



Thursday, 21 August 2014

1 year 5 months...

20/8/2014.. genaplah 17 bulan anak mummy ni. Besar dah dia. Tak boleh panggil budak tecik lagi dah. Eh tapiii... memang anak mummy ni tecik pun. Tak berapa nak tinggi macam mummy.Takpelah. Rendah pun comel ape. Hahaha. Last ukur dulu masa 15 bulan. Tinggi tak sampai 80cm pun. Hihi.

Berat lak 8 kg jek. Pelik betul lah. Makan banyak tapi berat tak naik banyak. Aku ni bukanlah tak bersyukur anak kuat makan tapi tu lah pantang nampak orang makan & minum. Semua pun dia nak. Tension lak mummy nih ha. Kalau nak makan or minum benda-benda yang not allowed macam air gas ke, kena sorok-sorok. Kalau tak sorok, confirm nangis-nangis mintak. Adoiiii. Lately ni dia suka makan pedas pulak. Dah macam orang besar. Asam pedas, masak lemak cili api, daging masak sos semua pun dia bedal. Senanglah mummy masak sekali harung. Tak payah masak asing-asing lagi dah. Kikikiki.

Sekarang ni kan.. kalau weekend jek, aku perasan si tecik ni happy betul. Pagi-pagi dah bangun ajak main. Kot yer pun bagi la mummy peluang nak bangun lambat sikit nak kk oii. Dah ler weekdays kena bangun seawal pukul 5.30 pagi masak bekal awak. Ni asal weekend je pukul 5 pagi awak dah bangun. Tak bagi chance kat mummy langsung. Huhuhu. Tapi syok gak layan dia main. Pagi-pagi buta mummy & daddy dah gelak sakan tengok keletah dia. Hihihihi.

Apa-apa pun syukurlah si tecik sihat walafiat. Cuma demam & selsema tuh biasalah tapi takde la teruk sangat. Mild jek. Tak makan ubat pun takpe. Aku pun banyak gunakan natural remedy macam bawang. Sangat-sangat berkesan. No drug. Hihihi. Apa yang aku buat ialah potong dadu bawang besar then letak dalam bilik. Senang kan. Si tecik pun tak merengek-rengek hidung tersumbat sebab selsema. Tido dengan amannya. Hihihi.

Ok. Tu jelah setakat ni. Actually banyak lagi yang aku nak share tapi malas pulak nak menaip. Kikiki.

Friday, 8 August 2014

Si tecik reject Friso..

Rentetan dari cerita Susu formula.

Setelah bertanya kawan2 dan baca review semua, maka aku decide nak try susu Friso Gold. Aku pun gigih la request sample susu kat website Friso Gold. Klik je kat sini Try friso gold. Ada sesetengah orang, dia terus beli jek susu tak payah nak try sample2 ni. Tapi bagi aku memang takkkk lah sebab takut membazir. Try sample dulu then kalau ok baru lah beli. Hihihi..

Around 3 weeks macam tuh, sample pun sampai. Dapatlah 4 peket. Masa tuh bulan Ramadhan. Aku hold dulu bagi si tecik sebab nak tunggu raya. Masa raya, aku & hubby cuti seminggu. At least boleh la monitor kalau2 si tecik allergik dengan susu tuh.

Raya ke-2 baru lah aku berkesempatan untuk try susu Friso. Mula2 si tecik minum aku dah cuak dah. Takut la pulak sejarah lama berulang. Ceh! Settle 3oz. Alhamdulillah. Sehari tuh aku monitor tengok muka & badan dia. Kot2 ada rashes ke hape. Esoknya dia masih ok. Fuhhh. Lega. Aku dah happy giler dia boleh accept susu ni & yang penting takde allergik.

Hari ke-2, dia bangun tido jek aku terus bagi susu tuh. Tengok-tengok dia refuseeee!! Aikkk..!! Aku dah pelik. Semalam ok je minum sampai habis. Hari ni tak nak pulak?? Mula-mula dia rasa sikit lepas tuh campak botol then marah2 aku. Aku rasa sikit susu tuh. Ehh. Sedap la! Dah kenapa awak tak nak?? Hihi. Hubby suruh aku pekatkan sikit sebab nampak cair. Aku pun tambah la lagi susu, try bagi lagi sekali. Still tak nak. Adoi. Aku cakap ngan hubby takpe lah. Kita try kejap lagi. Sementara tuh, kena la bagi Isomil dulu. Huhuhu.

Mak aku pulak suggest campur dua-dua susu tuh. Letak Friso sikit je dulu. Maybe dia dah biasa minum Isomil. Aku pun buatlah macam tuh tapi dia masih tak nak. Aku dah give up. Malas lah nak try lagik. Dia rasa Friso tak sesedap Isomil kot.

Nak dipendekkan cerita.. Hari Jumaat lepas, susu Isomil dah habis. Hubby malas la pulak nak pergi beli. Aku tak kisah sangat sebab dia pun masih breastfeed kan. So kalau lambat-lambat beli pun tak ape. Susu ku masih ada. Kikikiki. Aku konon-konon nak la try lagi sekali bagi Friso. Ermmm.. memang tak nak langsung. Habis botol susu dicampaknya. Ok fine. Kena try susu lain la pulak nampaknya. Huhuhu.

Next.. Aku baru je request sample Sustagen dan S-26. Tak sabar nak tunggu sample susu sampai. Hihihi.. Harap2 si tecik tak reject!!


Wednesday, 6 August 2014

Buggy..

Yeayyy.. Sofea dah ada buggy. Lepas ni tak payah la mummy & daddy dukung lagi. Fuhhh.. lega.. Hahaha..

Sebenarnya sebelum beli nih, banyak kali aku & hubby fikir. Mau ke si tecik tuh duduk dalam buggy? Tak menangis ke? Tak boring ke? Lagi pulak sekarang ni dia dah pandai jalan kan.  Ha, lagi satu dia memang takmo duduk dalam stroller since umur 5 bulan lagik. Meronta2 nak mintak dukung. Tetiba kang takmo duduk dalam ni camne?

Tapiiiii.. disebabkan kami ni dah tak larat nak dukung dia especially masa pergi shopping, so tawakal je lah beli. Hihihi. Sebenarnya si tecik ni sukaaaaaaa sangat jalan sendiri. Kami ni je yang risau. Dia ni kalau berjalan sendiri takmo orang pegang tangan. Pastu merewang masuk kedai2 la. Langgar orang sana sini. Adehhhh.. letih mummy & daddy nak kejar. Nak tak nak kena la dukung dia. Huhuhu.

So, 2 hari before raya hari tu, kami decided beli jugak buggy. Kami beli di Jusco. Brand Sweet Cherry. Murah jek RM119. Ada dua warna - biru & pink. Tapi macam biasalah kan, walaupun anak aku gegel aku tetap nak warna biru jugak. Biru alwayyyyss in my heart. Hahaha.

Legaaaaaaaa sangat dia nak duduk dalam buggy. Takde lagi sesi kejar mengejar. Tangan pun tak lenguh. Tapi tu la, bila tempat ramai orang dia jadi rimas sebab tak nampak benda2 lain. Tu tak jadi masalah sangat sebabnya mummy bagi upah makanan terus senyap. Hahahaha..

Ha, ni gambar2 masa kat Jusco hari tuh. Buggy pun masih bau kedai lagik. Beli jek terus guna. Kikikiki.

Makanan wajib ada

Boleh sangkut beg mummy & plastik shopping jugak

Ni tengah tegur orang lalu lalang

Boring...
Lama sangat tunggu daddy shopping tapi tak nangis pun!!

Tuesday, 5 August 2014

Seminggu beraya...

Selamat hari raya semua.. Hihi. Lambat la pulak wish. Takpe. Raya kan sebulan. Kikikiki..

Tahun ni aku raya secara sederhana jek. Takde pergi mana2 pun. Setakat hari ni, aku cuma beraya 4 buah rumah je. Hahaha. Selalunya banyak rumah gak aku pergi beraya tapi tahun ni agak challenging sebab si tecik dah pandai meragam. Bayangkanlah, masa kat kubur pun dia dah menangis2 sebab panas. Lepas ziarah kubur, kami terus beraya di rumah pakcik aku which is sebelah rumah mak aku je. Masa tu mood dia ok lagi. Next rumah is jiran sebelah rumah mak aku. Haaa.. masa ni dia dah mula merengek2. Takmo dengan siapa2. Nak berdukung je. Aku dah saspek ni mesti sebab rimas pakai baju kurung. Lagipun dia belum nyusu. So aku pun balik rumah mak aku jap konon2 nak tukar baju dia & buatkan susu. Lepas nyusu, tengok2 yak pulak dah. Adehh.. elok je aku settle sume, tau2 mak & adik beradik aku dah balik rumah. Ermmm... pasrah je la.

Dah jadi kewajipan kitorang adik beradik setiap tahun mesti beraya kat rumah adik beradik/sepupu sepapat ayah aku. Aku pun nak join la diorang sekali pergi beraya. Tapiiii,  tengok2 si tecik tuh baru tido. Yer la. Memang masa tuh waktu tido dia. Pukul 11 lebih. So tak dapat lah follow diorang beraya. Huarghhhh.. Dalam pukul 2 lebih baru si tecik bangun. Petang tuh baru la dapat pergi beraya rumah abang aku & nenek kakak ipar aku. Malam pulak takde aktiviti. Tengok tv & tido. Abis cerita hari raya pertama. Hihihi..

Raya ke-2 pun tak pergi mana2. Lepak2 kat rumah je. Makan, makan & makan. Hahaha. Nasib baik lah berat maintain 45kg okayyy. Kikiki.

Raya ke-3. Initial plan memang nak balik rumah mil aku tapi mil pulak takde rumah. Balik kampung di Raub. Happy betul aku sebab dapat raya rumah mak aku lagikk.. **jahat giler** hahaha.. Tapi mak aku pun takde kat rumah sebab ade family day di Johor. Kami ingatkan nak join tapi malas la pulak. So we all decide pergi jalan2 kat Alamanda.

Raya ke-4. Sepatutnya pagi2 dah balik ke rumah kami. Tapiiii masih lagi di rumah mak aku sampai la malam!! Hubby tuh la malas2 nak balik. Yer la. Mil kan tak balik lagi. Hubby ckp boring kalau duduk kat rumah kami tuh. Bukannya ada mende. Tuh pun masa nak maghrib tetibe dia cakap nak balik esok pulak. Ohhh no way. Aku punya lah banyak kerja nak buat kat rumah. So malam tuh kitorang kena balik jugak.

Raya ke-5. Syioknyerr berada di rumah sendiri. Kemas2, basuh baju, lipat kain, masak semua tau2 dah malam. Cepat betul la masa berlalu.

Raya ke-6 & ke-7. Balik rumah mil.

Kesimpulannya... raya tahun ni adalah raya yang paling me'rilex'kan. Takde travel jauh2. Cuma duduk rumah, makan2 & tido je. Hihihihi. Sekian.


Thursday, 24 July 2014

Persiapan raya.....

Hari ni dah Khamis. Lagi 3 hari je lagi nak raya. Adoiii. Banyak lagi barang belum beli. Baju pun untuk raya pertama je dah complete. Baju untuk rari raya ke-2 masih belum ada lagi. Tapi takpe sebab baju daddy & si tecik senang nak cari. Last2 minit pun boleh shopping lagi. Aku je yang masalah sikit. Size asik takde jek. Kalau ade pun bukan baju yang aku berkenan. Last2 terpaksa je la beli. Huhuhuhu...

Last week, kami sempat la shopping sikit je. Mana taknya, pergi pun  SACC Mall dan PKNS jek. Kat SACC Mall dapatlah aku rembat baju kurung & seluar jeans si tecik. Pastu pergi pulak ke PKNS. Beli songkok, sampin hubby & baju kurung aku. Ingatkan nak cari baju kurung aku lagi sepasang. Tapiiiii tak larat lah!! Ramaiiiii..!! Kalau aku sorang2 takpe. Ni ade budak kecik susah nak nyelit2. End up pergi ke Seksyen 7 Shah Alam konon2 nak cari tudung tapiiii terpaksalah lupakan hasrat itu. Sampai2 sana makkkk aihh ramainya umat. Parking pun takde dengan jem lagik. Malas lah aku. Dah la panas terik. Last2 kitorang decide balik Seremban terus. Hihihi..

So.. tu jelah yang aku sempat shopping. Tengok esok macam mana. Kalau sempat ingatkan nak pergi Setia City Mall kejap. Beli dress si tecik & baju kemeja daddy. Kalau tak sempat... terpaksa lah shopping hari Sabtu sebelum balik rumah mil. Adoii.. Mesti kelam kabut nanti.

Thursday, 17 July 2014

Bila la nak shopping raya??

Tak sangka cepat beno masa berlalu. Tau2 jek dah 19 Ramadhan. Then, 10 hari lagi dah raya. Wahhhhhh.. masa tersangat lah pantas.

Ermmm.. cakap pasal raya ni kan... Aku masih tak buat apa2 persiapan lagi. Tahun ni macam rilex sikit. Takde la gelabah nak cari baju raya. Mungkin sebab baju untuk hari raya pertama dah ada. Tudung + baju kurung + kasut aku dah settle, cuma hubby punya tak berapa nak complete la sebab takde sampin & songkok. Si tecik tu pulak takde baju kurung lagi. Hanya ada gown untuk petang raya pertama je.

Untuk raya ke-2 pulak, aku masih lagi berfikir2 nak tema kaler apa. Tapi papehal pun, kena cari kemeja hubby dulu then baru la boleh beli baju aku & si tecik. Yer la. Hubby susah sangat2 nak cari baju yang sesuai. Bukan boleh grab last2 minit.

Aku plan nak cari baju kurung pahang 2 pasang kat PKNS dan tudung kat Seksyen 7, Shah Alam. Si tecik pulak aku shopping gown dan baju jalan2 dia kat MIKI jek. Untuk hubby, macam biasa lah. Parkson tetap di hati. Dah tuh jek yang selalu ada size dia. Hihihi. Ok, settle bab baju. Tapiiiii yang jadi persoalannya ialahhh.. bila lah agaknya nak pergi shopping????? Sekarang ni hubby kerja Sabtu & Ahad. This week, hari Sabtu je hubby free. Adoi. Mampukah kami nak pergi semua tempat dalam 1 hari?? Harap-harap lah si tecik tak meragam and behave..


Monday, 7 July 2014

Day 9 Ramadhan..

Dah 9 hari berpuasa. Alhamdulillah.

Minggu ni aku rasa happy sangat2. Hubby kerja siang. Jadi dapat lah bersahur & berbuka sama2. Yeayy..!! InsyaAllah sepanjang minggu ni aku akan masak untuk berbuka. Masakan simple2 je asalkan kenyang. Sedap or tak tuh lain cerita sebab tak boleh nak rasa kan. Hahaha. Alasan!!

Minggu lepas hubby kerja malam. Memang tak sempatlah nak masak. Yer la. Aku baru je nak masuk dapur,  datang pulak si tukang kacau. Ermm.. payah la nak masak. Kalau setakat datang mengacau je takpe. Ni merengek2 sebab nak mengempeng. So baik aku suruh hubby beli je makanan.

Ha, ni menu berbuka aku last week. Berbuka ala kadar je yang penting kenyang.

Day 1 : Nasi + Ayam masak lada hitam
Day 2 : Bazar - Nasi ayam
Day 3 : Bazar - Nasi kerabu
Day 4 : Meatball + Ayam goreng
Day 5 : Bazar - Kuih tako + Laksam
Day 6 : Kedai - Nan cheese + Ayam tandoori
Day 7 : Bazar - Bihun sup tulang
Day 8 : Mee goreng

Ermm.. hari ni nak masak ape yer?? Adoi peningggggg nak fikir.. :P


Monday, 30 June 2014

Day 1 - Ramadhan...

Ni cerita semalam. Hari pertama Ramadhan. Tahun ni syukur sangat2 sebab dapat bersahur dan berbuka puasa dengan hubby on 1st Ramadhan. Sebelum ni hubby kerja malam. So bersahur dan berbuka la sorang2. Sob sob..

Aku bangun sahur agak awal jugak lah - pukul 4.20 pagi. Errr.. yang tu lepas 'snooze' lah. Kunci jam pukul 4 pagi sebenarnya. Hahahaha.. Aku masak simple2 je. Ayam masak sos dan kobis goreng. Maka, ketang ketung la bunyi kat dapur pepagi tuh. Tapi kan...... yang aku peliknya, si tecik tuh elok je tido. Punya lah bising aku masak dia nyenyak betul tido. Tak macam tahun lepas, aku baru je nak makan dia dah menangis dan merengek2. Sudahnya aku hanya sahur roti jek. Huhuhu. 

Alhamdulillah hari pertama berpuasa semalam tak terasa letih sangat walaupun cuaca teramatlah panas. Mana taknya, sepanjang hari duduk kat rumah. Tengok tv, tido, kemas rumah sikit, basuh + sidai + lipat kain pastu main2 dengan si tecik. Pukul 5 lebih baru aku start masak untuk berbuka. Tu je la aktiviti aku. Bosan jugak la tapi tak larat nak keluar dengan cuaca yang panas macam tuh. Huhuhu.

Tapi serious lah. Si tecik tu tersangatlah behave semalam. Selalunya time mummy daddy makan, dia suka sangat kacau. Tapi semalam waktu berbuka dia elok je duduk diam2. Aku letak nasi & ayam goreng dalam pinggan pastu bagi dia makan sendiri. Dari kami start makan sampai la aku dah siap2 kemas, dia duduk je sambil kutip nasi sebutir2 dalam pinggan dia pastu ngapp. Hahaha. Kelakar puh hade. Actually, ni first time dia makan sendiri. Seronok agaknya. Mummy daddy pun boleh makan dengan aman dan damai. Hihihi.

Ermmm.. harap2 lah perangai macam ni bertahan sampai sebulan yer. Minggu ni daddy kerja malam. So please behave yer. Mummy nak bersahur dan berbuka dengan tenang. Hihihi. Eh, hari ni nak berbuka ape yer??


Tuesday, 24 June 2014

Formula Milk...

Di usia si tecik 1 tahun 3 bulan, Alhamdulillah dia masih diberikan rezeki untuk breastfeed (bf) walaupun bukan sepenuhnya. InsyaAllah kalau dipanjangkan rezeki, aku akan bf anak ku sehingga umurnya 2 tahun tak pun sampai dapat adik nanti. Kikikiki...

Sekarang ni, si tecik masih setia dengan susu Isomil. Mula-mula minum Isomil untuk 0 - 12 bulan. Now up ke Isomil Plus untuk 1 - 10 tahun. Hihihi. So far tak pernah ada masalah minum susu ni. FYI Isomil ni soy-based dan lactose-free formula. Aku introduce Isomil masa si tecik start minum Formula Milk (FM). Penerimaan dia pun ok jek even baru first time minum.

Untuk umur 0-12 bulan

Tapi aku tak ingat la kenapa tetiba aku gi tukar ke susu Anmum. Serious tak ingat. *Teruk sangat dah tahap pelupa aku nih. Adehhh.* Tapi yang aku ingat dia memang tak sesuai minum susu tuh sebabnya lepas seminggu minum, muka dan badannya naik bintik2 merah. Immediately. Telinga bengkak dan menangis2 tahan sakit. Adoiiii. Ngeri sungguh masa tuh. Aku cepat2 stop bagi susu Anmum and bf banyak2. Lepas 2 jam, syukur ok sepenuhnya. Bintik2 dan bengkak hilang terus. Agaknya anak aku ni allergik susu lembu kot. Lagipun, dia kan ada eczema. So mungkin jugak tak sesuai. Aku pun tukar semula ke Isomil.

A few months after minum Isomil, aku tukar susu lagi. Ada la sebab2 yang tertentu. Tapi still soya-based ler. Aku try susu Dumex Mamex Gold. Dari segi harga memang murah la dari Isomil. Boleh jimat +/- RM10 setin. Tapiiiiiiiii si tecik tak ngam dengan susu ni. Sembelit...!! Muka merah2 meneran. Walaupun bukan setiap hari sembelit tapi kesian aku tengok dia tiap kali kena sembelit. Terseksa. Huhuhu. Hampir sebulan jugak lah minum susu ni. At last, aku decide tukar ke Isomil semula. No more sembelit. Fuhhh.. lega. 




So, itu je la pengalaman aku pasal FM nih. Sekarang ni aku tengah berfikir2 nak tukar susu. Tapi tak tau la susu mana yang sesuai. Cadangnya nak cuba susu lembu pulak. Rasanya si tecik ok kot kalau tukar susu sebab dia dah besar sikit. Tengoklah nanti macam mana. Ermmm.. pening fikir pasal FM.

Tuesday, 10 June 2014

Bekal si tecik: Ikan masak singgang..

Perghhh.. dah lama betul tak share resepi kat sini. Walaupun aku ni bukanlah seorang yang pandai memasak, tapiiii aku sangat rajin okay (cehh.. puji diri sendiri). Sejak anak aku tuh mula makan nasi, aku tak tau la tah mana datang kerajinan tuh. Sanggup bangun pukul 5.30 pagi semata2 nak masak untuk bekal si tecik tuh. Padahal boleh je suruh pengasuh tolong masakkan. Hihihi.. Takpe la. Selagi aku ada kudrat selagi tu lah aku akan sediakan bekal si tecik setiap hari.

Last week aku ada beli seekor ikan siakap kat TECCO. Kecik je ikannya tapi boleh 3 kali masak untuk lauk si tecik. Hari tu aku dah masak stim seketul. So pagi tadi, aku cuba masak singgang pulak. First time masak singgang nasib baik sedap walaupun lain sikit rasanya sebab tak pedas. Harap2 si tecik tu berselera la makan lauk ni. Hihihi.

Bahan-bahan:
  1. Ikan siakap - seketul
  2. Kunyit hidup - 1 inci (ditumbuk)
  3. Bawang putih - 1 ulas (ditumbuk)
  4. Bawang kecik - 2 ulas (ditumbuk)
  5. Halia - 1/2 inci (dihiris)
  6. Serai - yang ni aku tak letak sebab lupa nak beli tapi aku gantikan dengan daun limau purut
  7. Kobis bunga 
  8. Carrot - 1/3 batang
  9. Asam keping - 1 keping
  10. Garam - secukup rasa
Cara masak:
  1. Masukkan bawang kecik + bawang putih + kunyit hidup + halia + serai + air ke dalam periuk. Biar sampai mendidih.
  2. Masukkan  carrot + kobis bunga + asam keping. Bila carrot dah lembut, masukkan ikan.
  3. Perasakan dengan garam. Siap..!!!


P/S: Kemain beso ikan tuh. Tak sesuai untuk portion budak kecik. Hahaha. Padahal dah potong 3 bahagian. Nasib ler nakkkk..

Tuesday, 3 June 2014

Saya risaukan daddy...

Al kisahnya..

Ahad lepas saya  temankan daddy pergi masuk satu kedai. Saya pelik kenapa kedai ni ada cermin yang panjangg??? Ada sorang uncle je kat kedai tuh.

Mula2 uncle tuh suruh daddy duduk kat kerusi pusing2 kaler hitam tuh. Lepas tu uncle tuh ambil benda macam sikat letak atas kepala daddy saya. Tiba2 rambut daddy saya jatuh2 atas lantai. Saya dah risauuuuu sangat2. Saya sebenarnya takut nak tengok apa sebenarnya yang terjadi. Tapi saya sayang daddy saya. Saya takut uncle tuh apa-apakan daddy saya. Jadi saya pun beranikan diri tengok dekat2.




Alaaaaaa..... uncle tuh tak bagi saya tengokkkk....!!!!


*Cerita bersambung............


Tuesday, 20 May 2014

Jalan2 di city park..

Hari Sabtu lepas, si tecik tuh behave sangat. So sebagai reward, mummy bawak dia pergi taman. Yeayyy..!! Pssttt.. actually mummy yang happy & excited nak pergi taman. Hahahaha..

Kami pergi Setia City Park yang kat Setia Alam tu je. Pukul 6.00 sampai sana, tengok2 dah banyak kereta. Takde parking dah. Kalau ada pun, kena menapak jauhhhh. Disebabkan aku ni malas nak jalan jauh2, maka terpaksa korbankan RM2 untuk parking. Ceh. RM2 pun berkira. Hahaha.

Masuk je park, macam ni la reaksi si tecik tuh..............


Tercengang2.

Kesian dia. Macam takut pun ade. Ye la, punya ramai umat manusia. Dia berdiri jek sambil perhatikan orang main buih2 sabun, tengok layang2 & belon. Bila suruh jalan takmo. Berdiri kaku. Muka masam, dahi berkerut2. Tak senyum dan tak nangis. Adeh anak mummy & daddy nih.

Agak2 dah bosan berdiri kat padang tuh, aku ajak hubby pergi playground. Ingatkan suka la si tecik tu, tengok2 sama je. Muncung je. Khusyuk dia tengok budak2 lain main. Lama2, aku pulak yang boring bila tengok dia tak interested langsung nak main mainan kat situ.



So tak sampai sejam, kami dah balik rumah. On the way ke parking kereta, lalu la kolam yang ade fish. Singgah la kejap sebab si tecik memang suka tengok fish. Ha, hamikkkkk.. After few minutes tengok fish, takmo balik la pulakkkk. Siap hulur tangan kat kolam konon2 panggil fish naik. Bila daddy nak dukung, dia mengamuk nangis2 takmo. Nak stay kat tepi kolam tuh. Hahaha.. Nasib baik la drama tak lama. Fuhhhh..

Ermm.. aku rasa mungkin dia tak biasa lagi kot pergi tempat2 macam tuh. Takpela. This week kita pergi tengok fish lagi yer sayang..

Tuesday, 6 May 2014

Akhirnya...

Hai semua. Hari ni aku nak cerita pasal gown si anak dara aku lagi. Hehehe.

Mula-mula haritu kan aku cakap nak beli je kat Lovely Lace jer. Pastu bila fikir2 balik rasa macam mahal giler la pulak. RM 200++ tuh. Pakainya kejap je. Huh..!! Rugi2.. So planning ke-2 konon2 nak gi tempah je la. Siap dah ada design bagai. Ribbon la hape la. Tapi tak tau la nape aku malas & takde mood nak gi beli kain. So macam tak jadi nak tempah jek. Hahaha.

Akhirnya, untuk tak serabutkan kepala aku laki bini, so aku beli gown readymade je. Ngeeee.. Ceritanya begini... cewahhh..

Hari Jumaat lepas, kitorang saje je la jalan2 kat Setia City Mall. Plan nak gi makan2 sahaja hokayyy. Pastuuuuu tah macam mana tetiba nampak ada sales kat PADINI la pulak. Aku ni sejak ada anak dara memang giler ngan MIKI. Tengok2 ada 50% diskaunnn oii. Adoi. Aku tertewas. Disebabkan si tecik tu takde baju lengan panjang so aku rembat la 2 helai long sleeves kaler putih & pink, legging sehelai. Total RM40. Murah gilerrrr..!!! Eh.. jap2. Macam takde kaitan pulak citer pasal ni yer. Kikiki..

Ha sambung.. Pastu kitorang masuk la pulak Parkson. Memang saje la nak survey2 gown si tecik tuh. As expected, memang susah la nak cari gown yang kaler gold. Tah macam mana, tetiba je aku terjumpa gown kaler coklat cair tapi macam kekuningan sket. Tengok macam lebih kurang kaler gold je. Size pun ngam2 untuk 1 year. Simple dan kain pun best sangat2. Harga pun ok RM89.90. Hubby suh aku grab je. Dia pun dah malas agaknye nak fikir gown anak dara nih lagi. Hahahaha..

Akhirnya... settle jugak gown si tecik ni. Fuhh. Lega..

Muka blur2 baru bangun tido.
Jam : 8.30 pagi
Hehehehe..

Hamboii.. kemain suka lagi die..
**Sila abaikan background**
HAHAHAHA..

Ok. Feeling2 nak gi jalan la pulak.
Padahal tak mandi lagi tuh.