"Ya Allah! Engkau mengetahui apa yang saya sembunyikan dan apa yang saya lahirkan, terimalah uzur saya; sesungguhnya Engkau mengetahui hajat ku, berikanlan permintaanku dan Engkau mengetahui apa yang ada pada diriku, maka ampunilah dosa ku"



Tuesday 10 June 2014

Bekal si tecik: Ikan masak singgang..

Perghhh.. dah lama betul tak share resepi kat sini. Walaupun aku ni bukanlah seorang yang pandai memasak, tapiiii aku sangat rajin okay (cehh.. puji diri sendiri). Sejak anak aku tuh mula makan nasi, aku tak tau la tah mana datang kerajinan tuh. Sanggup bangun pukul 5.30 pagi semata2 nak masak untuk bekal si tecik tuh. Padahal boleh je suruh pengasuh tolong masakkan. Hihihi.. Takpe la. Selagi aku ada kudrat selagi tu lah aku akan sediakan bekal si tecik setiap hari.

Last week aku ada beli seekor ikan siakap kat TECCO. Kecik je ikannya tapi boleh 3 kali masak untuk lauk si tecik. Hari tu aku dah masak stim seketul. So pagi tadi, aku cuba masak singgang pulak. First time masak singgang nasib baik sedap walaupun lain sikit rasanya sebab tak pedas. Harap2 si tecik tu berselera la makan lauk ni. Hihihi.

Bahan-bahan:
  1. Ikan siakap - seketul
  2. Kunyit hidup - 1 inci (ditumbuk)
  3. Bawang putih - 1 ulas (ditumbuk)
  4. Bawang kecik - 2 ulas (ditumbuk)
  5. Halia - 1/2 inci (dihiris)
  6. Serai - yang ni aku tak letak sebab lupa nak beli tapi aku gantikan dengan daun limau purut
  7. Kobis bunga 
  8. Carrot - 1/3 batang
  9. Asam keping - 1 keping
  10. Garam - secukup rasa
Cara masak:
  1. Masukkan bawang kecik + bawang putih + kunyit hidup + halia + serai + air ke dalam periuk. Biar sampai mendidih.
  2. Masukkan  carrot + kobis bunga + asam keping. Bila carrot dah lembut, masukkan ikan.
  3. Perasakan dengan garam. Siap..!!!


P/S: Kemain beso ikan tuh. Tak sesuai untuk portion budak kecik. Hahaha. Padahal dah potong 3 bahagian. Nasib ler nakkkk..

1 comment:

  1. huhuhu..nampak sedapp sangaatt..tapi Medina tak suka singgang..ke sebab aida buat masam sangat soo dia taknak..sedih..tapi idea Steam tu sangat membantu..nanti nak try masak jugak lah..hehee

    ReplyDelete