Last week aku ada beli seekor ikan siakap kat TECCO. Kecik je ikannya tapi boleh 3 kali masak untuk lauk si tecik. Hari tu aku dah masak stim seketul. So pagi tadi, aku cuba masak singgang pulak. First time masak singgang nasib baik sedap walaupun lain sikit rasanya sebab tak pedas. Harap2 si tecik tu berselera la makan lauk ni. Hihihi.
Bahan-bahan:
- Ikan siakap - seketul
- Kunyit hidup - 1 inci (ditumbuk)
- Bawang putih - 1 ulas (ditumbuk)
- Bawang kecik - 2 ulas (ditumbuk)
- Halia - 1/2 inci (dihiris)
- Serai - yang ni aku tak letak sebab lupa nak beli tapi aku gantikan dengan daun limau purut
- Kobis bunga
- Carrot - 1/3 batang
- Asam keping - 1 keping
- Garam - secukup rasa
Cara masak:
- Masukkan bawang kecik + bawang putih + kunyit hidup + halia + serai + air ke dalam periuk. Biar sampai mendidih.
- Masukkan carrot + kobis bunga + asam keping. Bila carrot dah lembut, masukkan ikan.
- Perasakan dengan garam. Siap..!!!
huhuhu..nampak sedapp sangaatt..tapi Medina tak suka singgang..ke sebab aida buat masam sangat soo dia taknak..sedih..tapi idea Steam tu sangat membantu..nanti nak try masak jugak lah..hehee
ReplyDelete