"Ya Allah! Engkau mengetahui apa yang saya sembunyikan dan apa yang saya lahirkan, terimalah uzur saya; sesungguhnya Engkau mengetahui hajat ku, berikanlan permintaanku dan Engkau mengetahui apa yang ada pada diriku, maka ampunilah dosa ku"



Thursday, 30 August 2012

Bila nak ada anak?

Jawapan pada mereka yang belum mendapat zuriat dan sangat terkesan dengan orang keliling yang suka bertanya " bila nak ada anak" 
Cuba bebas dari apa org kata dan anak adalah hadiah dari Allah. teruskan doa dan niat nak ada anak bukan takut org kata tapi nak jadi pencen kubor dan besarkan seorang lagi umat Islam dan ahli syurga - Prof Dr. Muhaya..


Kebetulan ke atau mengada2?

Ermm..sebenarnya dah byk kali perasan benda ni..since puasa hari tu..tapi tak tau la kot2 hanya kebetulan semata2.hubby pun perasan benda ni.pelik gak.alkisahnye..aku tak tau la nape tiap2 kali nak balik umah aku sendiri atau umah MIL alahan aku menjadi2.selera makan down.muntah2 teruk.loya2.TAPI bila kat umah mak, aku automatik jadi ok.x muntah langsung.x ade alahan.ermm..aku yang mengada-nagada ke atau mmg kebetulan je??

Cerita 1: Ramadhan..
Masa bulan puasa hari tu aku ade la balik umah mak aku 2x..skali tu masa mula2 puasa then 2nd masa pertengahan puasa..
- Sebelum aku balik umah mak, selera makan aku memang down sangat2.tgk makanan pun aku rasa loya.then makan sket muntah sampai badan rasa lemah & x larat sangat2..tapi...yg peliknya, bila balik je umah mak especially time berbuka, punye la selera aku makan.padahal sama je lauk yg biasa aku beli selalu tu..dan yg paling mengejutkan - aku TAK MUNTAH langsung since berada kat umah mak (Sabtu & Ahad)..wow..amazing..!!
- Then bila dah balik umah sendiri, pagi Isnin je dah start muntah2 teruk sampai x larat nak puasa..selera pun tiba2 down balik..huhu..

Cerita 2: Sebelum raya..
Aku & hubby memang dah plan sebelum balik umah mak, nak balik umah MIL dulu..berbuka sama2 & mintak maaf sebelum raya.maklumla raya tahun ni turn raya kat umah mak aku.hehe..
- Sebelum aku balik umah MIL (Khamis), selera aku boleh la dikatakan ok.makan byk.semuanya boleh sumbat dalam perut.x muntah pun..TAPI bila masuk je hari Jumaat (hari yg sepatutnya aku balik umah MIL), pagi tu tiba2 aku muntah teruk.so aku skip puasa.try la minum.tapi muntah jugak.selera makan memang hilang terus..petang tu seperti yg dirancang, balik umah MIL.sampai je umah MIL terus muntah2.masa berbuka aku ade la jamah sket rendang daging & ayam goreng yg MIL masak.tapi baru rasa sket, terus muntah lagi.huhu..then malam tu hubby ajak gi McD.aku order burger Spicy Chicken McDeluxe.eh, boleh pulak makan ayam.siap habis tuh tanpa loya & muntah..pelik bin ajaib..!!

Cerita 3 : Balik umah mak (Sabtu - Rabu)
- Esoknya (Sabtu), pelik la pulak x muntah pun pagi ni..tiba2 perut jadi lapar..try makan roti & meggi.eh boleh pulak masuk.x muntah lak.then dalam tengah hari sampai umah mak aku.perut lapar lagi.suruh adik aku goreng telur kicap (adik aku yg tgh berpuasa masakkan utk akaknya yg x puasa ni..hehe)..makan ngan nasi.berselera sungguh aku makan.keadaan berselera aku ni berterusan sampai la hari raya..
- Sebelum ni aku memang alah dgn masakan yg ada ayam.tgk je terus loya.kebiasaannya mak aku akan masak rendang ayam & ayam masak black pepper utk 1st raya.tapi disebabkan aku ni x boleh makan ayam,mak aku pun faham so dia ckp nak masakkan ikan & udang khas untuk aku.hehe.kasih seorang ibu..bila mak aku dah siap masak ayam black pepper, aku try la rasa sket.eh, sedap pulak.habis seketul ayam aku makan.then amik seketul lagi..peliknya x loya pun!! so aku terus cakap ngan mak x payah masak ikan & udang utk aku since aku pun dah boleh makan ayam..hehe..amazing!!

Cerita 4 : Balik umah MIL (Rabu - Jumaat)
Setelah 4 hari aku stay umah mak, hari ni turn raya umah MIL pulak.elok2 je selera makan aku membuak2 & x ade muntah2 selama 4 hari ni TAPI pagi ni tetiba je muntah teruk ditambah pulak sakit kepala.selera makan terus down.mak aku suruh makan nestum bagi alas perut tapi abis je makan terus muntah balik.
- bila dah balik umah MIL pun sama jugak.selera langsung x ade.lebih2 lagi tengah hari tu MIL masak ayam goreng berempah.bau je pun dah loya.pelik betul la,kat umah mak aku boleh lak makan ayam.tapi aku takde la ckp kat MIL camtu.takut dia kecik hati pulak.aku juz ckp aku x ade selera nak makan apa2.so takde la dia terasa sgt aku x jamah masakan dia..
- Esoknya MIL masak daging masak kari.nampak sedap.tapi bila jamah sket terus sakit perut & muntah.selera terus down balik.malam tu keluar makan kt kedai.berselera pulak aku makan nasi goreng kampung sampai separuh..hehe..Keadaan ni berterusan sampai la hari ke-3 (Jumaat) kat umah MIL.masih x ade selera tapi bila makan kat luar selera la pulak.mybe masakan MIL x kena kot ngan selera aku.tah la..
- Disebabkan kesian tgk aku yang x ade selera nak makan plus berat yg makin turun, hubby ajak balik umah mak aku balik.

Cerita 5: Balik umah mak balik..(Jumaat - Ahad)
- Sampai umah mak kul 10 malam.perut berbunyi2.tgk kat dapur ada sup taugeh.aku makan ngan nasi + sambal kicap.abis la 1 pinggan.x muntah pun.lauk simple tapi berselera la pulak.padahal makan kat umah MIL ptg tu xde selera lgsg..
- Hari Sabtu selera aku makin bertambah..pagi2 makan nasi lemak then tgahhari makan mee bandung. petang pulak makan mee goreng..hari ni x muntah & x loya..
- Masuk je hari Ahad, pagi tu x pasal2 muntah..tapi selera makan ok lagi.tghari tu sebelum balik umah aku, aku makan la nasi + masak lemak udang + ikan..abis je makan terus muntah balik.then perut memulas2.cirit birit.sampai lembik la badan aku..

Since balik dari umah mak aku hari tu sampai la hari ni selera makan masih down.tiap2 hari loya & muntah.x kira pagi, tghhari, ptg, malam..jamah makanan sket je terus loya.x tau la sampai bila.maybe tunggu sampai balik umah mak kot.baru aku ade selera makan.huhu..lambatnye lagi..hari ni baru 30/8.plan balik umah mak 16/9..waaaa..lagi 2 minggu..mampukah aku bertahan??


Thursday, 23 August 2012

5 Syawal = 11 weeks = buku merah..

Semalam berakhirnya raya kat umah mak.so turn umah MIL pulak..tapi mcm bese, kat sini x meriah mcm kat umah mak.sunyi je.x ade org dtg beraya.maklumlah bandar.semua org balik kampung..sampai umah MIL tengahari semalam tapi petang je hubby dah ajak keluar sbb boring tahap maksimum..haha..

Disebabkan takde ape nak buat hari ni, so aku & hubby decide gi KKIA bukak buku merah.pagi2 lagi dah keluar umah.actually takdela jauh sgt pun dari umah MIL, dalam 5minit je tapi takut ramai org.lagipun ni first time datang so for sure la byk procedure.so pukul 7.30 pagi dah keluar umah tapi sampai2 je kat klinik kaunter pun lom bukak lagi..haha..after tggu beberapa minit baru la boleh register..then lebih kurang 1/2 jam baru la nama aku dipanggil..dan bermula la sesi tunggu menunggu & mcm2 procedure sampai la pukul 10 baru settle semuanya..cepat jugak..hehe..

Result??Alhamdulilah..semuanya OK dan normal KECUALI...berat badan!! waaa..ni yg paling merisaukan aku..tadi timbang 42.5 kg je..adoiyai..nape pulak makin turun ni??nak katakan aku x makan, masa raya haritu punye la melantak.sehari 3,4 kali makan..tapi x naik2 jugak berat.huhu..nasib baik la baby ok..size baby pun dah improve.kalau ikut LMP 11w1d tapi scan 10w2d..kira ok la tu berbanding 2 minggu lepas.beza sampai 2 minggu..klik sini

Next appointment 20/9 dan minum air gula 28/9..nampaknye kena amik cuti lagi la ni..huhu..hopefully next check-up berat aku dah bertambah..so sekarang ni kena displin sket bab makan2 ni.lapar je terus makan.tak nak malas2 & tunggu2 lagi mcm sebelum ni..demi baby :-)

Wednesday, 15 August 2012

Baju masih muat..yeay..!!

Tahun ni konon-kononnye beli baju raya awal2 sbb malas nk cari last2 minit.especially size aku yg extra kecik nih.gerenti la kena round 2, 3 kali baru la jumpe saiz yg suitable.pengalaman dari tahun2 yg lepas.sampai hubby pun x larat..hehe

So bulan June hari tu dah siap beli kat Warta Bangi.punye la jauh beli baju raya.hehe.baju kurung modern ikut kaler tema kami iaitu KELABU.happy tul dah dapat baju raya awal2.heee..tinggal cari tudung & another baju kurung for 2nd raya..

Masa beli hari tu ade gak hati kecilku ini berkata2 'mcm mane tiba2 aku pregnant?muat ke baju ni nt?' cewahh..tapi taknak la berharap.so beli je la..skali tgk2 aku btl2 pregnant..alhamdulilah..skrg ni dah masuk 2 bulan lebih.tapi kalo tgk fizikal aku xde berubah pun.berat pun makin turun ke 42kg.macam org x mengandung pun.harap2 muat la baju kurung tu.kalo x, terpaksa la beli baru..hehe..

Dan semalam secara rasminya aku pun try baju kurung itu.completely.siap pakai kain dalam since kainnya sgt jarang..tadaa..syukurr..MASIH MUAT! cuma bahagian perut je agak menonjol sket.fuhh..nasib baik la hari tu aku beli saiz 36..bese beli saiz 34.

Ok.xyah membazir beli baju baru..

Tuesday, 14 August 2012

Day 25 Ramadhan = Lemah..

Waaaa..!!..x laratnye hari ni..ikutkan hati malas nak gi keje tapi bile fikir2 balik byk pulak keje nak kena settle hari ni so lupakan jela niat nk mc..huhu..

Actually since malam tadi aku rasa lemah sangat2..after berbuka, lebih kurang kul 8 lebih aku terus muntah2..keluar segala isi yg aku makan masa berbuka..x pernah pulak jadi mcm ni sebelum ni - muntah waktu malam..lepas tu pening2.dgn perut yg kosong aku pun terus baring sampai la tertido.sedar2 bunyi alarm kul5 suku..ok.aku lum solat Isyak lagi..masa bangun solat tu pun still rasa pening2 lagi.rasa nk muntah pun ada.tapi aku tahankan je.then cepat2 tido balik sampai la kul 6 lebih..

After solat Subuh, tetiba perut rasa sakit.bloating.oh perut kosong rupanya..so try la minum susu coklat.baru la rasa lega sket.tapi baru bbrapa minit terus rasa nk muntah.try tahan..alamak xleh tahan la.gi bilik air terus muntah air coklat yg aku minum tadi..huhu..

Ya Allah, seksanya rasa mcm ni..ape yg aku makan semua keluar balik..nak makan ape cmni??huhu..tetiba nmpak air 100plus kat atas meja.goncang2 & buang gas dulu then try teguk.alhamdulilah leh masuk & x loya..dalam segelas jugak la aku minum..

Badan still rasa lemah..masa nak siap2 gi keje pun x larat tapi terpaksa gagahkan diri.sampai je ofis, pening & loya lagi..gi filing room baring jap.tapi still x larat jugak..rasanya after settle sume keje ni aku nak balik umah la.mybe tgahari nanti kot..skarang baru kul 9 lebih..lambatnye lagi..huhu..


Monday, 13 August 2012

Second scan - risau + happy..

Since 2 minggu lepas aku gi Klinik Barakah nk scan tapi asik x dapat je sbbnye doc takde..tension tul..ingatkan senang la sket dapat klinik dekat & doc perempuan muslim.tapi bila tgk keadaan cmni so CANCEL je la.hubby pun dah malas nak gi klinik tu lagi.mane taknye.dlm seminggu 3x gi tapi doc takde je even sebelum gi tu dah kol tapi bila smpai klinik je nurse ckp doc baru je keluar coz ade emergency!!perghhhh..sakitnye ati..dahla ade sorang doc je..so ckp ngan hubby gi check up klinik lain jela..

After m'google' finally kitorang decide gi scan kat Hospital Umra, Shah Alam.jauh tu mmg la jauh tapi takpe la asalkan doc perempuan.auratku terjaga.hehe.masa gi tu agak ramai la jugak ibu2 mengandung.perut semua memboyot.aku sorang je yg perut flat..hehe..after register & tunggu lebih kurang 10min, nama aku dipanggil utk timbang berat & check blood pressure.then after 5min terus masuk bilik doc..wah cepatnye!! ni yg best ni..hehe..

Tapi after scan ade berita yg x best pulak..ikut LMP supposed baby dah 9 weeks tapi bila scan size baby 7 weeks.means baby kecik..kurang 2 weeks tu..alamak risaunya!! doc ckp mybe sbb aku puasa sbb tu baby x dapat nutrien secukupnya.plus lately aku mmg takde selera makan & muntah2.berat pun dah turun ke 42 kg.so mmg x ckup makan..doc advice x payah puasa tapi aku rasa if aku larat ok kot puasa.DEGIL.hehe..walau mcm mane pun aku tetap bersyukur sebab baby dah ada heart beat dan everything looks normal..Alhamdulilah..hubby lagi la excited bila tgk heart beat baby..speechless..Subhanallah..

Disebabkan servis hospital ni yg tiptop so aku decide wat monthly check-up kat sini je terus.next appointment 3 minggu lagi - 1 September..hopefully masa tu baby grow ikut yg sepatutnya..so raya ni nak makan banyak2! hehe..

On d way balik dalam kereta hubby membebel2 kat aku pasal puasa..ok.malas nk citer.bye! :-P


Thursday, 9 August 2012

Day 20 Ramadhan = 9 weeks..

Masuk je 9 weeks cipta record 3x muntah..x pernah2 since preggy muntah 3x sehari..lembik dah ni..pagi tadi muntah air je tapi baru jap tadi muntah segala isi perut.siap keluar ikut hidung lagi.huuu..pedih tekak & hidung ku..perut pun dari sebelum gi keje pagi tadi rasa x selesa sangat2..bloating & pedih especially sebelah kiri..huhu..pening2 pun dah start since hari isnin..

Hari ni plan nak masak utk berbuka nanti.dah janji ngan hubby..rasanye dah sebulan aku x masak kot.asal nak masak je mesti x larat & muntah2.tapi hari ni aku mesti kuatkan semangat..x larat pun tapi still masak jugak..actually hubby awal2 dah sms ckp x yah masak bila aku ckp keadaan aku yg muntah2 tadi tapi aku pulak yg serba salah sbb dah byk kali janji ngan dia tapi at last makan luar x pun beli je..huhu..so hari ni dah bertekad nak masak even yg simple2 je..bihun goreng kot..barang2 pun sume dah ada..so balik ni nak rehat 1/2 jam bagi revive badan dulu then baru start masak..

Harap2 plan ni mrnjadi..amin..

Wednesday, 8 August 2012

Di sebalik Kekurangan tersembunyi Kelebihan..


Risau..

Hari ni pergi keje x tenang..hubby dah 2 hari berturut2 sakit kepala..semalam gi klinik.check blood pressure tersangatlah tinggi 180/100..huhu..doc ckp if x prevent awal2 boleh jadi strok..Ya Allah..takutnya aku..doc advice dia makan ubat utk BP for 1 week then next week check balik tgk reduce or x..tapi semalam after berbuka dia pun makan la ubat yg doc bg tu - ubat BP & pain killer.tetibe je dia kena serang sakit kepala..mybe ubat tu x sesuai kot..

After solat maghrib hubby terus tido sampai la sahur tadi..bangun2 je still sakit kepala lagi..aduh, risau pulak aku..aku ckp mybe ubat tu baru nak bg kesan kot..hehe..pepandai je aku kan..so dia mkn la pain killer je.abis je telan ubat tu terus je dia pegang kepala..makin sakit katanya.peliknye.xkan la ubat tu bertindak secepat tu?adoyai..apa la masalah hubby ku ini..

Aku suh dia gi klinik tu balik tanye pasal ubat tu tapi dia x nak..dia ckp nak rest & tido kat umah je..lagipun sakit kepala tu buat mata dia kabur.x leh drive..nak jalan gi bilik air pun kena pegang dinding..kesiannya hubby..harap2 x ada ape yg serius..

Ya Allah sembuhkanlah penyakit suamiku..amin..

Monday, 6 August 2012

Weekend - shopping & shopping..

Activiti last weekend:-
Sabtu
- seawal kul 10 pagi dah keluar umah coz nk gi klinik.ingat nak scan sekali tgk doc pakar xde plak..sob2..xdpt tgk baby..postponed scan hari ni..
- gi Jusco Klang shopping baju hubby + kasut pregnant aku..at last hubby x beli pape sbb x ade size..sian..hehe..aku dapat sandal yg sgt2 selesa..
- after shopping kat Jusco, dalam kul 12 terus balik Seremban - umah mak..kul 1.30 smpai..
- after borak2 jap ngan mak & solat zuhur, keluar jap gi shopping.adik aku ikut skali..plan nak cari baju hubby yg sama kat Jusco tadi..kot2 kat Parkson ade ke..tgk2 x ade size jugak..haha..at last beli jersey utk mengubat kekecewaannye..adik pulak beli tudung & kasut..aku belanja dia coz baru pas clash ngn BF..so konon2nya frust la tuh..
- balik singgah bazar beli rojak Singapore & air kedondong asam boi..sedap giler air dia..habis aku minum 1 bungkus masa berbuka..amaze btul..slalu x pernah abis pun..hehe..next time nk beli lg la..
- after solat Maghrib keluar gi McD ngn anak2 buah..dah janji ngan diorang petang tu,if x notty nk belanja ais krem McD.kat sebelah McD tu ada Tesco.so masuk jap jenjalan cari tudung..tapi x ade yg menarik..

Ahad
- kul 8 lebih dah siap2 berkemas nak balik..tapi kul 10.30 baru keluar umah..haha..bese la.borak2 ngn mak & adik beradik aku yg sgt2 happening tuh..x cukup kalo kejap2 mesti nk lama2 baru puas..
- kul 11.30 smpai kat SACC Mall Shah Alam..shopping time..!! mula2 igt nak survey2 je dulu, next week baru beli..tapi tiba2 dh berkenan ngan 1 baju kurung Pahang ni..so beli je la..hehe
- kul 3 gi Mydin Subang plak..shopping barang2 dapur..Ya Allah ramainya umat..nak parking pun susah..kat dalam toksah citer la..lagi la ramai..after amik barang2 sume nk gi bayar 1 hal pulak..panjang giler Q..kaki dah lenguh.so hubby ckp biar dia yg beratur sorang2.aku gi keluar cari tempat duduk.after dah bayar nanti dia kol aku.wahh..nasib baik hubby memahami..hehe..
- Kul 5 baru keluar Mydin then balik umah..before balik singgah Pizza Hut jap..beli utk berbuka nanti..dah hampir setahun aku x makan pizza sbb TTC..huhu..

So tu la aktiviti aku & hubby last weekend..penat tapi hepi..2 hari berjalan sakan..padahnya kaki lenguh2..so macam bese, hubby la yg jadi mangsa urut kaki aku..actually aku x suruh pun tapi masa baring2 tgk tv tetiba dia tanya "penat eh?nak syg urut?" pucuk dicita ulam mendatang..terus hulur kaki.hehe..mmg best dia urut smpai tertido aku..haha..TQ hubby for everything..


Friday, 3 August 2012

Hari ni...

Hari ni hari Jumaat
Hari ni hari ke-14 Ramadhan
Hari ni dah 2 bulan pregnant
Hari ni last keje sbb esok amik cuti
Hari ni sahur susu anmum segelas + anggur
Hari ni mengantuknya
Hari ni hubby hantar gi keje
Hari ni pagi2 rasa nak muntah
Hari ni perut sakit
Hari ni x banyak keje
Hari ni tersangatlah bosan
Hari ni nak beli makanan berbuka kat bazaar
Hari ni baru perasan perut dah buncit sket
Hari ni cuaca mendung
Hari ni x rasa lapar sangat
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

Ya Allah, lindungilah aku dari sebarang kecelakaan & malapetaka hari ni
Amin

Thursday, 2 August 2012

Day 13 Ramadhan..

Yeay..hari ni dah Khamis..esok Jumaat..dan Sabtu cuti..!!! yahoo seronoknya..byknye plan utk hari Sabtu ni dalam kepala aku skrg..

gi klinik buat check up & scan - gi amik baju melayu hubby - gi shopping baju raya aku - balik umah mak - after berbuka gi bazaar


dan yg paling best of coz la balik umah mak!! weeeee...hepinya..dapat jumpa mak.at least dapat la aku hilangkan stress sket..x sabarnye nak tunggu hari Sabtu ni..cepat la masa berlalu..

Ermm..hari ni alhamdulillah aku still dapat berpuasa.x ada loya2 & muntah2 di awal pagi..tapi tu la, pagi2 lagi perut dah berbunyi2.pedih giler..mcm lapar..tapi sahur pagi tadi aku ada la jugak makan sket - chicken fingers & sosej..fresh milk..mybe x cukup kot..baby x cukup makan..x pela..bertahan jela sampai berbuka nanti..mudah-mudahan x ada apa2..

Dearest baby, please be strong ok..mummy nak puasa hari ni..hari Sabtu ni mummy & daddy tgk baby ok..harap2 baby ok2 je..sihat walafiat..growing healthy..we luv u so much..muah2..


Down..


Wednesday, 1 August 2012