Aku dapat resepi ni daripada mak aku tapi diubah sikit mengikut citarasa sendiri. Cewahh.. Hubby suka sangat sambal macam ni. Siap suruh masak lebih sebab nak simpan untuk esoknya. Ye lah kan. Hubby kerja shift malam. So kalau dia nak makan, just panaskan sambal dan letak telur. Sedap weihhh..!!
Bahan-bahan:
1. Bawang besar - 2 biji dipotong kecil2
2. Cili kering - dikisar
3. Belacan
4. Air asam jawa
5. Garam, gula dan ajinomoto
Cara-cara:
1. Panaskan minyak dan tumis bawang besar sehingga layu.
2. Masukkan cili kering dan sedikit air. Biar sehingga cili betul-betul masak.
3. Masukkan belacan, air asam jawa, garam, gula dan ajinomoto secukup rasa.
4. Siap!!
No comments:
Post a Comment