UDANG GORENG
KARI
1.
Udang
– 200 gm
2.
Lada
Merah – 2 biji
3.
Bawang
besar – 1 biji (dihiris)
4.
Bawang
putih – 4 biji (ditumbuk)
5.
Serbuk
kari – 4 sudu
6.
Sos
tiram – 1 sudu
7.
Gula
dan garam secukup rasa
CARA-CARA:
1.
Udang
digaul dgn garam dan digoreng sehingga masak. Angkat dan ketepikan.
2.
Gunakan
lebihan minyak goreng udang tadi dan tumis bawang putih, bawang besar dan lada merah.
3.
Masukkan
serbuk kari dan sos tiram.
4.
Kacau2
dan perasakan dengan gula dan garam.
5.
Masukkan
udang yang telah digoreng tadi.
6.
Siap.
BAHAN-BAHAN:
1.
Bendi
2.
Bawang
putih – 2 ulas (ditumbuk)
3.
Bawang
merah – 1 ulas (ditumbuk)
4.
Lada
merah – 1 biji (ditumbuk)
5.
Udang
kering – 1 sudu (ditumbuk)
6.
Telur
– 1 biji
7.
Garam
secukup rasa
CARA-CARA:
1.
Tumis
bahan-bahan yang telah ditumbuk sehingga wangi.
2.
Masukkan
bendi dan kacau rata.
3.
Masukkan
sedikit air jika terlalu kering.
4.
Masukkan
telur dan kacau perlahan-lahan sehingga rata.
5.
Perasakan
dengan garam.
6.
Siap.
No comments:
Post a Comment