- Tingkatkan pengambilan makanan yang kaya dengan zat besi
Jenis makanan
|
Saiz hidangan
|
Kandungan
zat besi
|
Cadangan pengambilan dalam seminggu
|
Makan Sumber Haiwan
| |||
Daging
|
2 keping saiz kotak mancis
|
1.2 mg
|
6-8 keping
|
Ayam
|
1 ketul paha saiz sederhana
|
0.5 mg
|
3-4 ketul
|
Hati/pedal ayam
|
1 ketul
|
2.2 mg
|
1 ketul
|
Hati lembu
|
1 keping saiz kotak mancis
|
2.5 mg
|
1 keping
|
Kerang
|
20 biji
|
4.1 mg
|
20 biji
|
Ikan
|
1 ekor saiz sederhana
|
0.9 mg
|
3-4 ekor
|
Ikan bilis
|
1 sudu makan
|
0.05 mg
|
5 sudu makan
|
Makanan Sumber Tumbuh-tumbuhan
| |||
Peria
|
1 cawan
|
7.3 mg
|
7 cawan
|
Kangkung
|
1 cawan
|
4.0 mg
|
7 cawan
|
Bayam
|
1 cawan
|
2.3 mg
|
7 cawan
|
Taugeh
|
1 cawan
|
1.5 mg
|
7 cawan
|
- Tingkatkan pengambilan vitamin C
Makanan
|
Saiz hidangan
|
Kandungan Vitamin C
|
Jambu batu
|
1 potong
|
97 mg
|
Buah kiwi
|
1 biji
|
65 mg
|
Limau manis
|
1 biji
|
30 mg
|
Limau nipis
|
1 biji
|
17 mg
|
Mangga
|
1 biji
|
30 mg
|
Nenas
|
1 potong
|
16 mg
|
Belimbing besi
|
1 biji
|
26 mg
|
Tembikai
|
1 potong
|
2.2 mg
|
Buah betik
|
1 potong tanpa kulit
|
112 mg
|
- Kawal pengambilan makanan yang menghalang penyerapan zat besi
Jenis makanan
|
Bahan perencat penyerapan zat besi
|
Oat dan gandum bijirin penuh
|
Fitat
|
Teh, kopi, koko
|
Polifenol dan tanin
|
Susu dan hasil tenusu
|
Kalsium
|
Kuning telur
|
Fosvitin
|
- Amalkan pengambilan hematinik
- Zat besi terdapat dalam makanan dari sumber haiwan dan tumbuhan.
- Walaubagaimanapun zat besi yang terdapat dalam makanan daripada sumber haiwan seperti daging merah dan makanan laut mudah diserap oleh tubuh berbanding dengan zat besi yang terdapat dalam tumbuh-tumbuhan.
- Keperluan yang disarankan untuk anda adalah seperti berikut:
- Kadar penyerapan zat besi yang terdapat dalam makanan sumber tumbuh-tumbuhan seperti bijirin, kekacang, buah-buahan dan sayur-sayuran adalah lebih rendah berbanding dengan kadar penyerapan zat besi daripada sumber haiwan.
- Oleh itu untuk meningkatkan kadar penyerapan zat besi daripada sumber bijirin, kekacang dan sayur-sayuran, anda digalakkan untuk makan makanan tersebut bersama dengan makanan yang kaya dengan vitamin C. Vitamin C boleh meningkatkan kadar penyerapan zat besi. Kandungan vitamin C dalam pelbagai jenis buah-buahan adalah seperti berikut:
- Selain daripada itu, kehadiran makanan daripada sumber haiwan seperti daging dan ikan juga boleh meningkatkan penyerapan zat besi daripada bijirin, kekacang dan sayur-sayuran.
- Anda dinasihatkan supaya mengawal pengambilan teh atau kopi kerana minuman ini mengandungi tanin yang boleh menghalang penyerapan zat besi daripada sumber bijirin, kekacang dan sayur-sayuran.
- Jika hendak minum sekali-sekala, hendaklah diminum 2 jam selepas waktu makan utama untuk mengelakkan gangguan ke atas penyerapan zat besi.
- Anda tidak digalakkan untuk minum teh atau kopi sewaktu makan tengahari atau makan malam.
- Anda digalakkan minum jus buah-buahan bagi menggantikan teh atau kopi untuk meningkatkan penyerapan zat besi.
- Begitu juga dengan kalsium yang terdapat dalam susu dan hasil tenusu. Ia merupakan bahan yang boleh merencat penyerapan zat besi daripada sumber haiwan. Oleh itu, pastikan anda minum susu 2 jam selepas waktu makan utama.
- Waktu terbaik untuk minum minuman bersusu adalah pada waktu minum pagi, minum petang dan sebelum tidur iaitu 2 jam selepas waktu makan utama.
- Makanan-makanan lain yang mengandungi bahan yang boleh merencat penyerapan zat besi adalah seperti berikut:
- Anda dinasihatkan agar mengatur pengambilan makanan tersebut supaya ia tidak mengganggu penyerapan zat besi.
- Pil suplemen ini terdiri daripada zat besi, asid folik, vitamin C dan vitamin B kompleks. Pil-pil suplemen ini akan meningkatkan paras hemoglobin dalam darah anda dan boleh mencegah anemia, insya-Allah.
- Pengambilan suplemen ini mesti mengikut dos dan kekerapan yang disarankan oleh anggota/pakar kesihatan.
Info yang bagus Firhan. Thanks.
ReplyDelete