IKAN TILAPIA 3 RASA
Bahan-bahan:
1.
Ikan tilapia digaul bersama kunyit, garam dan
sedikit tepung jagung.
2.
Tomato – 1 biji
3.
Bawang putih – 4 biji (dicincang)
4.
Bawang besar – 1 biji (dicincang)
5.
Lada merah – 1 biji (dicincang)
6.
Halia – 2
inci (dihiris halus)
7.
Sos tiram
8.
Sos tomato
9.
Sos cili
Cara-cara:
1.
Goreng ikan talipia sehingga garing dan
ketepikan.
2.
Tumis bawang putih dan halia sehingga garing.
3.
Masukkan sos tomato, sos cili, sos tiram, bawang
besar, lada merah.
4.
Masukkan tomato dan masak sehingga rata.
5.
Curahkan ke ikan tilapia yang telah digoreng
tadi.
6.
Siap.
AYAM SOS TIRAM
Bahan-bahan:
1.
Dada ayam digaul dengan serbuk kunyit dan garam.
2.
Bawang putih – 3 ulas (ditumbuk)
3.
Bawang besar – 1 biji (dihiris kasar)
4.
Halia – 1 inci (ditumbuk)
5.
Sos Tiram – 3 sudu
6.
Kicap pekat – 1 sudu
7.
Cili api – 3 biji
Cara-cara:
1.
Tumis bawang putih & halia yang telah
ditumbuk sehingga garing.
2.
Masukkan ayam dan kacau-kacau sehingga masak.
3.
Masukkan sos tiram dan kicap pekat. Gaul
sehingga rata.
4.
Masukkan cili api dan bawang besar.
5.
Siap.
AYAM SOS TIRAM |
hanya Tuhan yg maha Mengetahui tiap apa yg berlaku
ReplyDelete