Bahan-bahan:
1. Ketam - 1 ekor
2. Bawang besar - 1/2 biji
3. Bawang putih - 4 biji
4. Lada merah - 1 biji
5. Serbuk kari - 3 sudu
6. Sos tiram - 3 sudu
7. Gula & garam - secukup rasa
Cara-cara:
1. Lumurkan ketam dgn sedikit garam dan gorengkan sehingga masak.
2. Gunakan sedikit minyak gorengan ketam tadi dan tumis bawang putih, bawang besar & lada merah sehingga garing.
3. Masukkan serbuk kari & sos tiram. Kacau sehingga rata.
4. Masukkan gula & garam secukup rasa.
5. Akhir sekali masukkan ketam yang telah digoreng tadi.
6. Siap...
Senang sangat2 kan??hehe..rasa not bad.next time boleh buat lagi.. :)
oo..sama le macam husband saya..alergik mknan laut..kalau makan gak,siap sedia ler bengkak2 kat mana2 part badan..kalau nak makan gak,boley tapi kena ready ler ngan ubat alergik..
ReplyDeleteeee...sedapnye...suke sgt makanan yg pedas2...akan dicuba nanti...insyaAllah
ReplyDelete