"Ya Allah! Engkau mengetahui apa yang saya sembunyikan dan apa yang saya lahirkan, terimalah uzur saya; sesungguhnya Engkau mengetahui hajat ku, berikanlan permintaanku dan Engkau mengetahui apa yang ada pada diriku, maka ampunilah dosa ku"



Tuesday 2 October 2012

Ketam masak kari kering..

Ni menu malam tadi.ketam dah beli since hari Sabtu lepas tapi baru semalam sempat masak.masak seekor je sebab hubby x makan seafood.ada alahan.if makan jugak, satu badan gatal2.actually seumur hidup aku x pernah beli & masak ketam.tapi tah nape tetiba teringin pulak nak makan ketam masakan sendiri.belek2 buku resepi akhirnya decide nak masak ketam masak kari kering.senang & cepat.hehe..

Bahan-bahan:
1. Ketam - 1 ekor
2. Bawang besar - 1/2 biji
3. Bawang putih - 4 biji
4. Lada merah - 1 biji
5. Serbuk kari - 3 sudu
6. Sos tiram - 3 sudu
7. Gula & garam - secukup rasa

Cara-cara:
1. Lumurkan ketam dgn sedikit garam dan gorengkan sehingga masak.
2. Gunakan sedikit minyak gorengan ketam tadi dan tumis bawang putih, bawang besar & lada merah sehingga garing.
3. Masukkan serbuk kari & sos tiram. Kacau sehingga rata.
4. Masukkan gula  & garam secukup rasa.
5. Akhir sekali masukkan ketam yang telah digoreng tadi.
6. Siap...

Senang sangat2 kan??hehe..rasa not bad.next time boleh buat lagi.. :)



2 comments:

  1. oo..sama le macam husband saya..alergik mknan laut..kalau makan gak,siap sedia ler bengkak2 kat mana2 part badan..kalau nak makan gak,boley tapi kena ready ler ngan ubat alergik..

    ReplyDelete
  2. eee...sedapnye...suke sgt makanan yg pedas2...akan dicuba nanti...insyaAllah

    ReplyDelete